Jó ötletek az egészség megtartásához
modern kiszerelésben.

Immunrendszer, Vitamin

Hogyan, mivel segíthetünk az immunrendszerünknek?

FIGYELEM! Beszélje meg háziorvosával mielőtt immunerősítő készítményeket alkalmazna!

Fordulhatunk népi gyógymódhoz (néhány példát említve csak, ezeket a szereket már előre érdemes a házi patikában tartani).

 1. Népi gyógymód: Pl. kasvirág (Echinacea) készítmények használhatók.

Vitamin echinacea

 • Fokozzák a falósejtek (phagocyta) működését, és ezáltal, egyebek mellett, baktériumokat is nagyobb mértékben kebeleznek be,
 • Növelik a szervezet védettségében szerepet betöltő interferonok, interleukinek, növekedési faktorok termelését, felszabadulását
  A falósejtek tevékenységére kifejtett kedvező hatáson kívül az Echinacea fajokból készülő gyógyszerek az immunrendszer működésében részt vevő mediátor anyagok termelését is előnyösen befolyásolják.

FIGYELEM! Az Echinacea fajokból előállított gyógyszerek nem adható csecsemőknek. Folyamatos, megszakítások nélkül sem lehet alkalmazni.

A Echinacea (kasvirág) készítményei a megbetegedések két csoportjában használható:

 • Meghűléses állapotok kezelésében és megelőzésében. A felső légutak hurutos megbetegedéseiben a tünetek, panaszok között gyakori a nátha, a köhögés. Az Echinacea fajokból készült gyógyszerek javalltak a gyakran ismétlődő, hosszabb ideig elhúzódó megfázásos állapotokban. („A gyerek még jóformán ki sem lábalt a náthából, ismét megfázott”, de azt is hallhatjuk, hogy „a gyerek szinte egész télen át influenzás volt”, vagy „átköhögte a telet”). Megelőzés céljából 5-10 napig használjuk a készítményt, az adagolást megismételhetjük 2-4 hét múlva, szintén rövidebb időtartamra.
 • az Echinacea második fő alkalmazási terület a kiújulás, megismétlődés valószínűségének csökkentése az esetleg más gyógyszerrel már kikezelt húgyúti fertőzésnél. Előfordulhat vesemedence-gyulladásban (pyelonephritis, tehát nem a vese állományának gyulladásában, amit nephritis néven különítünk el az előbbitől). Hasonlóan eredményes lehet ez a másodlagos megelőzés (secundaer preventio) húgyhólyaggyulladásban, húgycsőgyulladásban. Az újrafertőződés lehetőségét zárjuk ki. Egyes makacs bőrfertőzésekben is kiegészítő kezelésként jöhetnek számításba erre a célra kidolgozott készítmények.
 1. Modern megoldás az étrend kiegészítők használata: A gyógynövény és gyógyszertárakban számos erre a célra összeállított szer kapható. Ezekben a termékekben az összetevők a népi gyógyászatban régóta ismertek. Már sok tudományos kutatás is alátámasztja az összetevők szervezetünkre kifejtett jótékony gyógyító hatását.
   Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre
 • C Vitamin napi 1000 mg,
 • Ginko biloba tartalmú étrend-kiegészítő60 mg kapszula napi 1 kapszula,

vagy

 • Omega3 tartalmú termék 60 kapszula napi 2×1 kapszula,
 • Spirulina és Chlorella alga tartalmú termékek napi 3x 1 kapszula,
 • Antioxidáns tartalmú napi 1 tabletta

vagy

 • Grapefruitmag kivonatból 2-3 dl vízben 4×10-30 cseppet meginni előtte kevéssel gargarizálni,
 • Olajfalevél kivonatból 3-4×1-3 kapszulát naponta,
 • Chlorella alga tartalmú termékből 3×1-2 kapszula naponta,
 • C-vitamin 1000, vagy C Vitamin termékekből napi 5000-10000 mg fogyasztását,

vagy

 • Olajfalevél kivonat tartalmú termékből 1-3 tabletta
 • D3 Vitamin tartalmú termékből tabletta, vagy VITAMIN D3 2000 IU k2-VITAMINNAL 100 tabletta napi 10000 IU-nak megfelelő tabletta,
 • Calcium és D3 Vitamin tartalmú termékből 1-2 kapszula,

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre. 

 1. Fülakupunktúra segítségével is erősíthetjük immunrendszerünket. A fül megfelelő pontjainak stimulálása segíthet. A kezelésszám mindig egyénre szabott. A fülakupunktúrás pontok ingerelhetők tűvel, masszírozással, gyógy magvakkal, elektromos impulzussal stb., tehát ha valaki nem akarja, hogy a fülét tűvel szurkálják, más mód is van a hatás elérésére. Bővebben itt.

 

Mikor melyik szervet segíthetjük ahhoz, hogy az immunrendszerünk erősödjön?

SZERVEK VÉDELME ÉVSZAKONKÉNT
Tavasz: az epehólyag-, máj-, ínszalag-, ízületek- és az immunrendszer
Nyár:vékonybél, szív, gyomor, lép, hasnyálmirigy
Ősz:tüdő, vastagbél, légzőrendszer, bőr
Tél:kiválasztó-, keringési rendszer, csontok

 

Vitamin szerepe az immunrendszer erősítésében.

A vitaminhiány megszüntetése helyreállítja a szervezetünkben az egyensúlyt, ugyanakkor az ezen felül bejuttatott vitaminmennyiség nem okoz további immunerősítést. Úgy is szokták mondani, hogy az immunrendszert modulálják, de stimulálni csak a beteg szervezetben lehet. Ráadásul nem ismerjük pontosan a vitamin felesleg hatására fellépő összes biokémiai folyamatot. Nem tudjuk, hogy módosítják a működő immunrendszer egyébként is érzékeny egyensúlyát!
Azonban tudni kell, hogy, nincs olyan immunfolyamat, melynek végbemenetele vitaminfüggő lenne.

 • Az immunrendszer működése kizárólag az anyagcsere-folyamatokon keresztül függ a vitaminoktól.
 • Mivel az anyagcsere egyensúlyának megőrzésében az összes vitamin szerepet kap, az immunrendszer működése is függ tőlük.
 • Az immunrendszer optimális működése az anyagcsere egyensúlyának fenntartásával biztosítható.
 • Az egészséges szervezet immunrendszere vitaminbevitellel nem késztethető a normálisnál intenzívebb működésre.

Ez annyit jelent, hogy az immunfolyamatokban közvetlenül részt vevő sejtek, szövetek anyagcseréje vitaminfüggő. Ezért a vitaminok napi szükségletének fedezése meghatározó tényező az immunrendszer aktivitásának szempontjából.

 
A VITAMIN

A vitamin hiány következtében: növekszik a bőrön keresztüli fertőzések veszélye, valamint a légutak megbetegedésének kockázata. A szájban, a torokban és a tüdőben emelkedik a rákos sejtek kialakulásához vezető úgynevezett prekarcinogén gócok száma. Szervezetünk számos prekarcinogén gócot tartalmaz, de ezek mennyiségét az immunrendszer tartja a megfelelő határok között. Az immunrendszer gyengülése részint a gócok számának gyarapodásához, részint a daganatos sejtekké történő átalakulások kockázatának emelkedéséhez vezet.
A béta-karotin bevitel valójában egy biztonságosabb A vitamin pótlási módszer. Szervezetünk csak annyi béta-karotint alakít át A vitaminná, amennyire szüksége van. A béta-karotin pótlás mértéke már tágabb határok között mozoghat, de itt sem lehet felelőtlenül cselekedni. A vizsgálatok során napi 15-60 mg béta-karotin bevitelével értek el jelentősebb javulást a leromlott immunparaméterekben. Ekkora mennyiségek tartós, folyamatos szedése még a béta-karotin esetében sem ajánlatos az utóbbi időkben megismert káros következmények miatt. A gondot az okozza, hogy nem ismertek pontosan azok mechanizmusok, melyekben a béta-karotin nem alakul A-vitaminná. Lebomlásakor, átalakulásakor szervezetünkre nézve káros molekulák is keletkeznek, ezért nem árt az óvatosság.

FIGYELEM! Az orvosi ellenőrzés elengedhetetlen, mert az A vitamin feleslege halmozódhat és káros mellékhatásokat válthat ki. A hiány megszűnése utáni fokozott A vitamin bevitel jelenlegi ismereteink szerint káros!

A vitamin források: a máj, vese, belsőségek, tojássárgája, tengeri halak tartalmazzák. Az A vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.

A provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, sötétzöld leveles zöldségekben, pirospaprikában, spenótban találunk.
Az A vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben (A mennyiségek átlagértékek, ami nagyban függ az alapanyagtól és feldolgozás módjától. Az itt feltüntetett értékek Magyarországra vonatkoznak):

 • sajtos, túrós sütemények: 5-50 μg
 • vaj, margarinféleségek: 250-650 μg
 • húsok, húsipari termékek: 0,3-70 μg
 • májak, májkészítmények: 1500-1600 μg
 • szív, vese és készítmények: 5-500 μg
 • halak: 10-60 μg
 • tej: 30-100 μg
 • tojás: 350-600 μg

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

 • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
 • száraztésztákban: 0-0,04 mg
 • zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa)
 • vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
 • húsok, húsipari termékek, sajtos, túrós sütemények nem jellemző
 • halak: 0,5–2 mg
 • tej: 0,005-0,1 mg
 • tojás: 0,5-1,2 mg

Forrás: Wikipédia

Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre 

 • Chlorella és Spirulina alga tartalmú terméket

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre.

 
B VITAMIN család

B6 vitamin hiány következtében: romlik az antitestek hatékonysága, számuk csökken. A fertőzések elleni védekezés során képződő fehérvérsejtek száma is kevesebb. Olyan esetekben, amikor az immunrendszer gyengítése tudatos orvosi beavatkozás eredménye, súlyos B6 vitamin hiány lép fel. Az immunszupresszáns gyógyszerek a B6 vitamin függő enzimek aktivitását csökkentik.
A B6 vitamin pótlás elsősorban idős embereknél növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

B6 vitamin források: Csirkehús, marhahús, disznóhús, tonhal, teljes kiőrlésű gabona, tej, tejtermékek és tojás. A gyümölcsök és zöldségek keveset tartalmaznak, de közülük ajánlható: avokádó, banán, diófélék, pillangósok (pl. lencse, lóbab), mangó, héjában főtt krumpli, mazsola, barna rizs.
Ajánlott napi adag: 33 mikrogramm / 1 gramm fehérjére számítva; felnőtt számára átlagosan napi 2 mg elegendő. Hatásának kifejtéséhez Magnézium-ra és Szelén-re is szüksége van a szervezetnek.

Forrás: Wikipédia

Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre 

 • B Vitamin komplex tartalmú terméket, vagy
 • Chlorella és Spirulina alga tartalmú terméket.

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre.

B12 vitamin hiány szintén a fehérvérsejtek számának csökkenését eredményezi. Idős embereknél – akiknél gyakori és jellegzetes a B12-vitamin-hiány – ismert jelenség a védőoltások következtében a szokottnál sokkal lassabban kialakuló védettség, mivel a beadott, legyengített baktériumok hatására lassabban képződnek azok az antitestek, melyek később a megfelelő védelmet hivatottak ellátni.

Hiánytünetek: dermedtség a kezekben vagy lábakban, tűszúrás-érzet a kezekben vagy lábakban, rosszkedv, depresszió, problémás alvás, memóriavesztés, szédülés, egyensúly elvesztése, elbutulás (itt nem valódi elbutulásról van szó, hanem a kobalamin vitamin hiányáról, amit időben pótolni kell)

B12 vitamin források: csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ahol mikro organizmusok termelik. Hús és húsból készült ételek, tojás, tej és tejtermékek, halak, halból készült termékek, élesztő.
Forrás: Wikipédia

Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre 

 • B Vitamin komplex tartalmú terméket, vagy
 • Chlorella és Spirulina alga tartalmú terméket.

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre. 

 
C VITAMIN

C vitamin hiány is – hasonlóan a többi vitaminhoz – csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Olyan betegségek kerülnek előtérbe, melyek kifejlődésében a szabad gyökök okozta roncsolások meghatározó szerepet játszanak.
A C vitamin pótlás oly módon serkenti az immunrendszer aktivitását, hogy növeli a B-, T- és egyéb fehérvérsejtek számát. Elsősorban a különböző mérgezések okozta immunrendszeri károsodások regenerálódását segíti jelentős mértékben.

C vitaminban gazdag zöldség- és főzelékfélék: narancs, citrom, grépfút, mandarin, fekete ribiszke, mangó, papaja, bors, brokkoli, édesburgonya, spenót,  sárga, paprika, paradicsom, fejes saláta, káposztafélék, karfiol, áfonya, som, ribizli, csipkebogyó, burgonya. Az állati eredetű élelmiszerek közül az alábbi szervek tartalmaznak C-vitamint: máj, vese és agy.

A gyümölcsöket nyersen, a zöldségféléket is lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is. A C vitamin fényre, hőre, levegővel érintkezve bomlani kezd, ezért tablettából is csak pár hét alatt elfogyó mennyiséget érdemes otthon tárolni, száraz, hűvös, fénytől védett helyen. Konzervált gyümölcsök szinte semmi C vitamint nem tartalmaznak.

Az C vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

 • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1mg
 • zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
 • húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
 • tej: 0–5 mg

Mellékhatások más gyógyszerekkel: Nagy mennyiségű C vitamin szedése befolyásolhatja a vércukor és a kalcium-oxalát értékét a vizeletben, a vér mennyiségét a székletben, és a hemoglobin szintet a vérben, ezért ilyen tervezett laborvizsgálat előtt érdemes a C vitamin mennyiségét csökkenteni a vizsgálat előtt néhány nappal, hogy az ne befolyásolja az eredményt.

Cukorbetegség, allergia, asthma, stressz, alkoholfogyasztás, idős kor, terhesség, rendszeres, aszpirin, fogamzásgátló tabletta, antibiotikum, kortizon szedés többszörösére növeli a C-vitamin igényt.

Ajánlott napi adag:

 • Minimálisan napi 80 mg C vitamin szükséges, egyes vélemények szerint ennek a több mint tízszerese, 1000 mg az ajánlott. A környezeti stressz hatások, dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások legalább 500 mg-ra növelik a napi szükségletet. A C vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55mg/l. Egészséges felnőtt szervezete kb. 5000 mg C vitamint tartalmaz.
 • Tartós hő (például főzés, vagy hosszas szobahőmérsékleten való tárolás) hatására elveszti vitaminhatását.
 • A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi minimális C vitamin szükségletét (kb. 100 mg-ot) a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
 • A kiegészítő C vitamin adagokat érdemes napjában több részre elosztva, például étkezések után és lefekvés előtt bevenni, mert a fölösleg négy óra múlva kiürül. A C vitamin hasznosulásához Kalcium és Magnézium is szükséges.

Forrás: Wikipédia

Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre 

 • C-vitamin 1000, vagy C Vitamin termékekből napi 5000-10000 mg fogyasztását,
 • Calcium és D3 Vitamin tartalmú termékből   2×4 kapszula,
 • Calcium és Magnesium tartalmú termékekből 2-4 kapszula.

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre.

 
E VITAMIN

E vitamin bevitel elsősorban idős embereknél javítja szervezetük ellenálló képességét. Egy 1997-ben elvégzett vizsgálatban az optimális mennyiséget próbálták meghatározni. 88 idős ember (65 évnél öregebbek) négy hónapon keresztül kapott 60, 200, illetve 800 mg E vitamint. Mindegyik dózis javította az immunrendszer hatékonyságát, de a legjobb eredményt a napi 200 mg bevitele adta. Az idős emberek immunrendszerének aktivitása 65%-kal növekedett a napi 200 mg E vitamin bevitel hatására.

E vitamin források: a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, az egyéb pl.. mandula. Zöldségekben, gyümölcsökben elenyésző mennyiségben található meg, állati eredetű élelmiszerben egyáltalán nem.
A vegyes táplálék E vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E vitamin bevitel, pl. 1 g többszörösen telítetlen zsírsav 0,5-0,8 mg-mal növeli azt.

Újabb kutatási eredmények alapján jelentős különbség van az alfa- és a gamma-tokoferol között. Az önmagában szedett alfa-tokoferol kiüríti a szervezetből a gamma-tokoferol és gátolja a K vitamin hatását. A gamma-tokoferol szedésének fontosságát viszont rengeteg vizsgálat igazolja, különösen, ha az alfa-tokoferol szintje magas. A gamma-tokoferolnak valóban van rákellenes és gyulladáscsökkentő hatása, míg az alfa-tokoferolnak igazából nincs. A mesterséges E vitamin többnyire alfa-tokoferol. (Ellenőrizni kell a vitaminkészítmény apró betűs hatóanyag táblázatát!)

Forrás: Szendi Gábor; Az E-vitamin fontosságáról.

Ajánlott napi adag: Az elfogyasztott többszörösen telítetlen zsírsavak mennyiségétől függően nőknél 6 mg, férfiaknál 8 mg (1 gramm többszörösen telítetlen zsírsavhoz 0,4 mg alfa-tokoferolt számítanak). Az átlagos mennyiséget fedezi például 20 g zabpehely, vagy egy marék olajos mag. (1 mg = 1,49 NE).

Ez az abszolút minimum, amit mindenképpen fogyasztani kell, de a napi ajánlott mennyiség inkább 100-400 NE. (táplálékkal ennyit képtelenség bevinni a szervezetbe). Bár zsírban oldódó vitaminról van szó, a B és C vitaminokhoz hasonlóan viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből.

A természetes E vitamint növényi olajokból vonják ki, rendszerint szójababból. Az ilyen vitamin előállítása drágább, mint a mesterségesé, de hatásosabb a szervezet számára. A természetes eredetű E-vitamin jelölése a doboz címkéjén: „d-alpha-tocopherol”, míg a szintetikusé: „dl-alpha-tocopherol”!

Kiegészítőként létezik „nedves” és „száraz” formában: a „nedves” forma gyakorlatilag olajból áll, az E vitamin acetáthoz van kötve; a „száraz” formában borostyánkősavhoz. (Mindkettő gyenge sav, és a szervezetben is megtalálhatók – az oxigénnel való reakció megakadályozására alkalmazzák őket). A „nedves” forma jobban felszívódik.

Mellékhatás más gyógyszerekkel:

 • vérhígító készítmény szedése mellett, orvosi vélemény hiányában nem szabad E vitamint fogyasztani, mert vérzést idézhet elő.
 • A szervetlen vas (vas II-szulfát) fogyasztásakor tönkremegy az E vitamin, ezért ha lehet, csak a szerves formát (vas II glukonát, citrát) szedjük! Vas-szulfát szedése esetén az E vitamint legalább 8 órás eltéréssel kell bevenni.
 • Szelénnel együtt alkalmazva tovább marad a szervezetben és jobban kifejti hatását. (25 µg szelén 200 NE E vitaminhoz).

Az E vitamin (tokoferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

 • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1–12 mg
 • száraztésztákban: 0-0,6 mg
 • sajtos, túrós sütemények: 0,05–1 mg
 • diós, mákos sütemények: 0,3–3 mg
 • zöldség, gyümölcs: 0–3 mg
 • vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5–84 mg
 • húsok, húsipari termékek: 0,5-2,5 mg
 • halak: 0,2-3,5 mg
 • tej: 0,1-1,6 mg
 • túrók, sajtok: 0–1 mg
 • tojás: 0,5-1,5 mg

Forrás: Wikipédia

Az étrend-kiegészítő termékek közül ajánlom a következőket a immunerősítésre 

 • C-vitamin 1000, vagy C Vitamin termékekből napi 5000-10000 mg fogyasztását,
 • Calcium és D3 Vitamin tartalmú termékből   2×4 kapszula,
 • Calcium és Magnesium tartalmú termékekből 2-4 kapszula.

Ha segítségre van szüksége a megrendelés lebonyolításához hívja a +36-70/621-28-47 telefonszámot segítek. Bővebb tájékoztatásra, tanácsra van szüksége a termékekkel kapcsolatban várom levelét a katalin1001@gmail.com email címre. A WEBSHOP-ban az ÖN INGYENES REGISZTRÁCIÓ-jához a 131878 ajánló szponzor kódom szükséges, kérem, írja fel MOST mielőtt a megrendelem gombra kattint!(Budapestiek esetében a termékek személyes átvételében a is tudok segíteni, így nem kell posta költséget sem fizetnie).

 

Az Immunrendszerünk két részből tevődik össze: az egyik része velünk született a másik részét életünk folyamán alakítjuk ki ezt szerzett immunitásnak nevezik.

velünk született immunitás a védekező rendszer alapja. Meghatározott mechanizmusok segítségével képes elpusztítani az idegen mikroorganizmusokat, amennyiben azok mennyisége és aktivitása nem lép túl egy meghatározott szintet.
szerzett immunitás olyan mechanizmus, amely egy tanulási folyamat eredménye.

A velünk született immunitás eredményeként végbemenő védekezési folyamat során szervezetünk megjegyzi a támadó paramétereit és kialakítja egy hatékony pusztító mechanizmus rendszerét. Amennyiben ez a támadás megismétlődne, a kifejlődött védekezési eljárás hatékonyan képes azt elhárítani, még akkor is, ha annak ereje nagyobb az előzőnél. Ezen az elven működnek a védőoltások is, amikor is az első támadást az oltás következményeként bekerült legyengített baktérium hajtja végre. A legyengített baktérium nem képes fertőzésre, de a szervezet megjegyzi, mivel ugyanúgy néz ki, mint a normál aktivitású társa. Ezek után a valódi, aktív baktériummal történő fertőzés ellen a szervezet megfelelő védelemmel rendelkezik.

Az immunrendszer tehát döntő szerepet tölt be a szervezet betegségekkel szembeni védettségének biztosításában. Jelenléte kiterjed az egész szervezetre. A rendszer egyes szervei, részei, amelyek egyéb életműködések területén is szerepet tölthetnek be, elsősorban: a csecsemőmirigy (thymus), a torokmandula (tonsilla), a vékonybél falában kialakuló mirigyek (Peyer-plakkok), a vakbél féregnyúlványa (appendix vermicularis), a lép (splen, kien), a nyirokcsomók (noduli lymphatici), a csontvelő (medulla ossium). A felsoroltak közül vannak nélkülözhetetlenek (csontvelő, csecsemőmirigy, Peyer-plakkok), mások eltávolítása alig vagy egyáltalán nem csökkenti az immunrendszer működését.
Nyiroksejtek (lymphocyta) az említett szervek mindegyikében jelen vannak, megtalálhatók a vérben és a nyirokkeringésben. Képletesen szólva olyan „hadsereg” ez, amely védi a szervezetet. Minden egyes védő egy-egy alakulat tagja. Jelenlétük mikroszkópon követhető, akár pihenő helyzetben vannak, akár készenléti állapotban, akár támadnak. A vér- és nyirokpályán járőri tevékenységet folytató limfociták észreveszik a tényleges vagy csupán feltételezhető behatolót, ártalmatlanná teszik, ha szükséges, társaik közreműködésével. Az alakulatok egy része helyhez kötötten, szervek szintjén, szövetekben „védőbástyában” tartózkodik, de szükség esetén bekapcsolódhat a csatába. Ezt a feladatot látják el a nagy falósejtek (macrophag), a kis falósejtek (microphag, mastocyták).

Mint minden hadseregnek, ennek a szervezeten belüli rendszernek az állapota, harci készültsége, létszáma is jól felmérhető.
A keringő vér alakos elemei közül a fehérvérsejtek (leukocita) 5000–10 000 körüli számban találhatók egy köbmilliméter térfogatú vérben, ennek az értéknek 20-30%-a nyiroksejt (lymphocyta), a többség falósejt. A számszerű adatokból is következtetünk a vizsgált személy immunrendszerére.
Az összvérképre vonatkozólag valóban így van, de az immunrendszerrel kapcsolatban a helyzet bonyolultabb. A többi alakos elemtől eltérően a hangsúly a nyiroksejtek és falósejtek aktivitásán van. Akárcsak a derék katona esetében, az immunfolyamatokban részt vevő sejtek elfáradhatnak, környezeti tényezők csökkenthetik „éberségüket”, „harci kedvüket”. Az elszunnyadt katona tagja a csapatnak, szerepel a létszámban, de tevékenysége kisebb, mint éber társáé. A nagy számok esetében az összefüggések nyilvánvalóbbakká válhatnak. Az immunrendszer működésében részt vevő sejtek száma 1012, ami annyit jelent, hogy 12 nullát kell a számsor végére írni, ha számokkal akarjuk jelölni a mennyiséget. Naponta 20-30 milliárd új sejt válik működésképessé a nagyszámú, rövid élettartamú sejtek utánpótlására.
Az immunrendszernek szerepe lehet egyes kórokozók szinte akadálytalan elszaporodásában, például bizonyos fertőzések esetében. Az immunrendszer működésén is múlik, ha néhány sejt a szokottól eltérő burjánzásnak indul, például daganatos betegeknél. Ha a szervezet túlzottan hevesen válaszol olyan külvilági ingerekre, amelyeket az egészségesnek tekinthető személyek észre sem vesznek (allergiás megbetegedések), akkor az immunrendszer serkentésével kedvezőtlen hatásokat érhetünk el.